Informacije o uporabi spletnih piškotkov

 

Osnovne informacije

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih brskalniki, kot so Firefox, Chrome ali Internet Explorer, nalagajo na vaš računalnik med brskanjem po spletu.

V skladu s priporočili informacijskega pooblaščenca, smo na našo spletno stran namestili obvestilo o uporabi piškotkov.

Kaj so spletni piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode.  Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje

Uporaba piškotkov

Z vidika namena uporabljamo naslednje piškotke:

  • Skupina 1: so ključni in brez njih stran ne bo delovala, kot bi morala. Nastavijo se, ko opravite kakršnokoli interakcijo s spletno stranjo kot je nastavitev jezika spletne strani ali prijava v sistem. Za te piškotke nam ni potrebno pridobiti vaše privolitve, saj ne sledijo uporabnikom in z njimi ni možno indentificirati uporabnika. Piškotke nastavi platforma WordPress.
  • Skupina 2: analitični piškotki, ki zbirajo informacije o tem, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran in jih uporabljamo za izboljšanje delovanja spletne strani.

Če želite popolno anonimnost vam ni potrebno storiti ničesar.

Če se z namestitvijo piškotkov 2. skupine strinjate, lahko to potrdite s klikom na kljukice spodaj. Vašo izbiro boste na tej napravi lahko vedno spremenili.

Soglašam, da se piškotki iz skupine 2 nameščajo.

Piškotki uporabljeni na strani Tegrad.si

 

Ime piškotka Namen Trajanje
PHPSESSID Identifikacija obiskovalca na strežniku 3 ure
PH_HPXY_CHECK Piškotek uporablja varnostni sistem za preprečevanje brute foce napadov in ne omogoča identifikacije posameznega uporabnika.  Sejni piškotek
__utma Spremljanje statistike in delovanja spletne strani.  2 leti
__utmb Spremljanje statistike in delovanja spletne strani.  1 leto
__utmc Spremljanje statistike in delovanja spletne strani.  Sejni piškotek
__utmt Spremljanje statistike in delovanja spletne strani.  1 leto
__utmz Spremljanje statistike in delovanja spletne strani.  3 mesece